Spalatul pe dinti va da dureri de cap?
Transforma situatiile tensionate cu copilul in glume.
Cele mai tensionate momente in relatia dintre parinti si copii apar, de cele mai multe ori, in timpul activitatilor de rutina, cum ar fi spalatul pe dinti, ora de culcare, iesirea din casa, la masa etc. Atunci cand copilul refuza, de exemplu, sa se spele pe dinti sau sa se imbrace dupa baita, majoritatea parintilor isi pierd rabdarea si situatia devine tensionata.
De fapt, cu putina rabdare, disponibilitate de a incerca ceva nou si cu cateva solutii concrete pregatite, poti depasi foarte bine acele momente delicate, transformandu-le in momente amuzante cu ajutorul unor mici glume. Pentru asta, trebuie sa spui cateva cuvinte cu expresie a fetei amuzata si nedumerita.
Iata cateva fraze care te vor ajuta sa gestionezi eficient situatiile in care copilul refuza sa faca diverse lucruri necesare.
INAINTE DE CULCARE
- „E ora de culcare!
- „E timpul sa ne spalam pe… ochi!” (fa cu periuta de dinti miscarile spalatului pe dinti in fata ochilor si asteapta) – „Mama, nu pe ochi!” – „Ah, da, asa este! E timpul sa ne spalam pe.. urechi!” – „Nuuuu!” – „Bine, ma predau. E timpul sa ne spalam pe ce?” – „Pe dinti!”
- „Cum se imbraca pijamaua? Probabil ca asa e bine…” si incepi sa ii imbraci manecile pe picioare. Copilul iti va arata cu drag cum trebuie imbracata pijamaua.
- „Cine te ajuta sa te speli pe dinti: mama sau fratele tau/tatal?” – ofera-i o alternativa.
SIGURANTA
- „Degetele sus!”, inlocuind „Nu fa …”, „Nu e voie…”, „Atentie!” etc. Arata-i cum sa faca acel lucru fara sa-si prinda degetele. 7. „Mergem mai incet!”, in loc de „Nu mai alerga”, „Inceteaza sa alergi in casa!”, „Stai locului!” etc. Poti insoti aceasta propozitie cu miscari exagerat de lente pe care sa le faci.
- „In casa noastra se arunca doar cu pompoane, nu cu carti/jucarii etc.”
Se recomanda stabilirea unui obicei de spalare a dintilor inca din copilarie. Inainte de aparitia dintilor, este bine ca parintii sa curete gingiile. Masandu-le usor cu o compresa moale si calduta, dupa fiecare masa si intotdeauna inainte de culcare. Gingiile sunt locul in care se pot dezvolta bacterii care vor dauna dintilor. Dupa eruptia dintilor, se poate folosi in continuare aceasta metoda, dar puteti folosi si o periuta speciala, potrivita categoriei de varsta a copilului. Acest tip de periute se pot achizitiona de la farmacii.
Sticluta de ceai sau lapte seara, inainte de culcare, este cel mai bine sa nu fie un obicei al copilului. Zaharul din continutul acestor lichide duce la alterarea dintilor. Pana la implinirea varstei de sase ani, parintii sunt cei care trebuie sa instaureze copilului obiceiul de a se spala pe dinti dupa fiecare masa, timp de cel putin doua minute.
- lasati-l pe copil sa se amuze in timp ce il spalati pe dinti, permitandu-i sa faca mutre caraghioase in oglinda. Stati in spatele copilului, in timp ce il spalati pe dinti: astfel puteti identifica in oglinda acele locuri din gurita lor unde trebuie sa insistati.
- periati-va unul pe altul pe dinti. De cele mai multe ori, copilul este distras astfel, fiind atrasi de idea ca va “ajuta” sa va mentineti igiena dentara.
- lasati-l pe copil sa isi aleaga singur pasta de dinti si periuta. Exista mai multe optiuni: cu design special pentru copii, cu leduri, periute muzicale, care canta timp de 2 minute, etc.
- glumiti pe seama bacteriilor si a “monstrilor” care se afla in gurita lor; deschideti gura mare pentru a scapa de acestia. E un exercitiu eficient in cazul copiilor care iubesc insectele si alte vietati de acest gen.
- acceptati aceasta metoda: se spala el singur un minut pe dinti si apoi il spalati dumneavoastra un minut pe dinti, desi probabil ca nu vor fi tocmai doua minute.
Igiena dentara trebuie stabilita de timpuriu, asa ca incercati sa faceti din aceasta experienta una placuta pentru copil.
Va recomandam aplicatia: Periaza-te cu Bulgaras de la Aquafresh care ajuta copii sa se perieze pe dinti intr-un mod distractiv si corect.O gasiti pe site-ul nostru :Tratamente –Pedodontie .