PUNTEA DENTARA.

implant si puntePuntea dentara este o lucrare protetica fixa utilizata in stomatologie pentru restaurarea morfologica a dintilor absenti de pe arcadele dentare sau pentru protectia si remodelarea dintilor ce au suferit distructii importante.

Puntea dentara este utilizata in special in tratamentul edentatiilor partiale, avand rolul de a compensa functiile masticatorie, estetica si fonetica a dintilor absenti, precum si de a preveni complicatiile ce pot surveni ca urmare a pierderii dintilor.

Partile unei punti dentare

Puntea dentara este alcatuita din 2 componente :

  • Elementele de agregare : sunt coroane dentare cu ajutorul carora puntea se sprijina pe dintii stalpi. O punte dentara trebuie sa aiba minim 2 elemente de agregare. In functie de intinderea puntii, numarul lor poate varia.
  • Corpul puntii : este partea care inlocuieste dintii absenti. Este pozitionata de obicei intre elementele de agregare, desi exista cazuri in care se situeaza in afara lor ( punti in extensie ). O punte poate avea mai multe corpuri in functie de numarul breselor pe care le restaureaza.

punte pe dinti stalpistructura puntii dentare

Corpul de punte si elementele de agregare nu sunt lipite ulterior confectionarii. Ele sunt turnate impreuna pentru a asigura structurii o rezistenta superioara.

Dintii pe care se sprijina puntea dentara prin elementele de agregare se numesc dintii stalpi ai puntii.

Prin conventie, o lucrare dentara care contine mai multe coroane dentare unite intre ele dar nu are corp de punte ( nu exista dinti lipsa ) este considerata tot punte dentara.

Rolul puntilor dentare

Puntile dentare au 2 roluri majore : restaurarea morfologica a dintilor absenti si prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintilor.

  1. Restaurarea morfologica a dintilor absenti

Este principalul rol al puntilor dentare. Acestea trebuie sa compenseze functiile dintilor pe care ii inlocuiesc cat mai aproape de starea de dinainte de efectuarea extractiilor dentare. De asemenea, puntile trebuie sa restaureze cat mai adecvat si dintii stalpi care vor fi slefuiti.

Functia masticatorie

Puntile dentare, fiind fixate definitiv pe dintii stalpi, vor transmite fortele masticatorii de-a lungul radacinii acestora in osul alveolar. Practic, fortele se transmit osului alveolar similar masticatiei pe dinti naturali.

Intensitatea fortelor masticatorii transmise fiecarui dinte stalp depinde de intinderea puntii si decalitatea dintilor stalpi.

Priviti imaginea de mai sus : toate fortele care actioneaza asupra corpului de punte in timpul masticatiei se vor transmite dintilor stalpi.

Spre deosebire de punti, protezele totale transmit toate fortele masticatorii gingiei de sub ele. Este si motivul pentru care confortul masticator este inferior, iar adaptarea la asemenea lucrari se face ceva mai greu.

Foarte important : In cazul puntilor dentare, nu se transmite nici o forta gingiei si osului de sub corpul de punte. Practic, intreaga masticatie se realizeaza pe dintii naturali si nu pe gingie. Este aspectul care da procesului masticator un confort excelent.

Functia estetica

Pierderea dintilor afecteaza grav estetica, mai ales daca este vorba de o zona vizibila. De aceea, refacerea functiei estetice este, pentru multi pacienti, cel mai important deziderat.

Refacerea cat mai adecvata a esteticii pacientilor depinde foarte mult de materialele din care va fi confectionata puntea dentara. Puntile ceramice, mai ales cele pe schelet de zirconiu ofera un important avantaj comparativ cu alte tipuri de punti.

refacerea functiei estetice in zona frontala
cu ajutorul unei punti ceramice

Functia fonetica

implantEste afectata mai ales in lipsa dintilor frontali superiori. Deoarece puntile dentare sunt lucrari fixe putinvoluminoase (spre deosebire de protezele dentare de exemplu), reobisnuirea cu vorbitul normal se face foarte rapid dupa cimentarea puntilor ( 1-2 zile ).

  1. Prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintilor

In urma extractiilor dentare, in cavitatea bucala se produc, in timp, importante modificari care pot perturba grav functiile aparatului dentar. De asemenea, aceste modificari pot complica serios etapele realizarii puntilor dentare.

Prevenirea acestor complicatii va fi mult mai eficienta daca puntea dentara se va executa imediat dupa pierderea dintilor.

MATERIALE FOLOSITE LA REALIZAREA
LUCRARILOR DENTARE FIXE

Lucrarile dentare fixe includ 2 categorii mari de restaurari protetice : coroana dentara si puntea dentara. Lucrarile protetice pe implanturi, datorita particularitatilor specifice, intra intr-o categorie aparte de lucrari dentare.

Coroana dentara si puntea dentara sunt strans legate intre ele. Practic, puntea dentara are in componenta ei 2 sau mai multe coroane dentare care joaca rolul de elemente de agregare.

De-a lungul timpului, s-au folosit o serie de materiale pentru confectionarea lucrarilor dentare. Acestea s-au imbunatatit constant, ajungandu-se la materiale care au o rezistenta si o estetica deosebita.

Materialele pentru lucrarile dentare trebuie sa aiba, in principal, 2 proprietati :

  • rezistenta si durabilitate
  • estetica deosebita

Din pacate, pana la aceasta ora nu s-a descoperit un material care sa aiba, in acelasi timp, ambele calitati. Exista insa materiale care se apropie foarte mult de aceste deziderate :

  • Zirconiul : este un material extrem de rezistent care are o culoare alba. Poate sustine lucrari dentare intinse dar are o gama restranse de culori si de aceea, nu poate fi folosit, de unul singur, in zonele unde pretentiile estetice sunt mari.
  • Ceramica dentara : este un material dur si rezistent cu o gama foarte bogata de nuante. Are proprietati estetice excelente putand imita cele mai mici detalii de pe suprafata dintilor. Nu poate insa sustine, de una singura, lucrari dentare intinse.

In aceste situatii, sub ceramica trebuie plasat un alt material care va asigura rezistenta lucrarii. Ceramica poate fi folosita fara schelet de sustinere doar in cazul unor lucrari de intindere redusa si care nu sunt situate in zone cu forte masticatorii puternice.

zirconiu

Datorita acestor considerente, de obicei, o lucrare dentara este alcatuita din 2 tipuri de materiale, dispuse in straturi :

  • Scheletul de sustinere

Asigura rezistenta si sustinerea lucrarii dentare, oferind totodata suport materialelor fizionomice care vor fi plasate peste el. Scheletul de sustinere va trebui sa se adapteze perfect peste dintii slefuiti.

Grosimea scheletului difera in functie de tipul de lucrare : acesta va fi mai subtire in cazul restaurarilor ceramice si mai gros daca este vorba de lucrari

metalo acrilice sau metalo compozite. Poate fi confectionat din mai multe tipuri de materiale.

Aliaje metalice : aur, paladiu, titan, crom-nichel, crom-cobalt. Tipul de aliaj folosit va influenta si pretul lucrarii.

Zirconiu : se foloseste doar in cazul lucrarilor ceramice.

  • Materialele fizionomice

Se numesc astfel, deoarece incearca sa restaureze fizionomia si estetica. Se pozitioneaza pestescheletul de sustinere, dupa diverse tehnici, in functie de materialul fizionomic folosit.

Anumite materiale se plaseaza de jur imprejurul scheletului, astfel incat acesta nu va mai fi vizibil la finalizarea lucrarii. Alte materiale fizionomice, datorita rezistentei mai scazute, se pot plasa doar in anumite zone special pregatite ale scheletului de sustinere si niciodata in locuri unde vor actiona direct fortele masticatorii.

Principalele materiale fizionomice sunt :

    • Ceramica : este, de departe, cel mai bun material fizionomic. Este cu mult superior atat compozitului cat si acrilatului.
    • Compozitul : este o rasina sintetica care se foloseste in stomatologie in mai multe scopuri.
    • Acrilatul : are o rezistenta scazuta si o estetica ce lasa de dorit. Este insa foarte ieftin.

Lucrari dentare fara schelet de sustinere

In anumite situatii clinice, se pot confectiona coroane dentare sau punti de intindere redusa fara schelet de sustinere. Aceste cazuri trebuie atent planificate pentru a nu risca aparitia unor accidente nedorite.

  • Lucrarile integral ceramice : se pot confectiona coroane sau punti reduse integral ceramice. Sunt lucrarile care restaureaza cel mai bine functia estetica. Nu se recomanda in zonele posterioare ale cavitatii bucale unde presiunile masticatorii sunt foarte mari pentru a nu risca fracturarea ceramicii.
  • Lucrarile provizorii : nu au nevoie de schelet de sustinere deoarece nu trebuie sa reziste decat pana este finalizata lucrarea definitiva. Se confectioneaza de obicei din acrilat sau compozit.

Lucrari dentare care nu contin materiale fizionomice

Se executa si asemenea lucrari in special in zonele cu pretentii estetice mai reduse.

  • Lucrari integrale din zirconiu : au o rezistenta excelenta iar culoarea lor va fi alba. Se pot executa cu succes in zonele posterioare ale cavitatii bucale. Daca trebuie sa fie asigurata si o estetica deosebita, peste zirconiu va fi plasat un strat de ceramica dentara.
  • Lucrarile total metalice : au o rezistenta buna dar estetica este extrem de precara. Se pot executa in zonele din spate ale cavitatii bucale dar indicatiile lor s-au restrans in ultimul timp. Pentru confectionare, se folosesc diverse aliaje metalice ( aur, titan, crom-nichel etc. )

In capitolele ce urmeaza vom oferi informatii detailate despre fiecare material din care sunt confectionate lucrarile dentare, cu avantaje si dezavantaje. De asemenea, puteti afla si cum se confectioneaza coroanele si puntile dentare la laboratorul dentar.

Proteza stabilizata pe implante2

Proteza stabilizata pe implante.

Ea reprezinta o solutie de succes atat la pacientii care au mai purtat proteze obisnuite inainte cat si la cei care necesita pentru prima data o proteza dentara. In cazul primilor aceasta solutie de tratament ofera un confort sporit deoarece proteza este mult mai “fixa”, nu mai jeneaza, ofera un confort masticator sporit si nu mai cade.

In cazul pacientilor care sunt nevoiti sa poarte pentru prima data in viata o proteza si la care nu se poate apela din motive diverse la restaurari fixe pe implante, protezele pe implante sunt cea mai buna solutie deoarece acestea sunt mult mai mici si deci mai confortabile si prin calitatile lor sunt mult mai apropiate de lucrarile fixe.

Proteza pe implante implica inserarea unui numar redus de implante dentare (2 – 4 implante). Dupa perioada de osteointegrare (3 – 6 luni) se monteaza pe implante, in locul bonturilor protetice niste sisteme speciale sub forma de capse sau bare solidarizate pe implante care vor asigura sprijinul si mentinerea viitoarei proteze.

Acesta sisteme speciale de mentinere a protezei ofera un confort net superior fata de o proteza dentara totala clasica deoarece ele sunt mult mai stabile, nu mai provoaca leziuni gingiei si ofera un confort masticator crescut (veti putea sa mancati o categorie mult mai larga de alimente)

Comments are closed