Proteze dentare

Protetica dentara  se ocupa de diagnosticul, tratamentul, reabilitarea si mentinerea morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar al pacientului prin inlocuirea dintilor si tesuturilor maxilo-faciale pierdute cu substitute artificiale – proteze.

In functie de tipul structurilor inlocuite, protetica este impartita in protetica dentara – restaurarea arcadelor dento-alveolare si protetica maxilo-faciala – protezarea altor structuri ale aparatului dento-maxilar.

Totodata, protetica dentara este impartita in: protetica dentara fixa, protezarea mobilizabila a edentatiilor partiale, protezarea mobilizabila a edentatiilor totale si, mai nou, protetica pe implanturi. Cu cateva exceptii, protezele dentare sunt in general piese rigide, realizate in afara cavitatii bucale, in laboratorul de tehnica dentara.

Indiferent de cauzele pierderii dintilor (boli parondontale, carii, accidente, etc), lipsa acestora poate avea consecinte pe termen lung. Se intampla ca ceilalti dinti sa se deplaseze din pozitia normala si sa fie nealiniati. Ceilalti dinti situati langa spatiile goale vor incepe sa se deformeze si pot provoca probleme cu muscatul si mestecatul alimentelor. In plus, dintii ofera forma si tonus obrajilor, iar lipsa lor dau un aspect scufundat si tras, ceea ce imbatraneste considerabil persoana afectata.
De asemenea, maxilarul incepe sa-si piarda din densitatea osoasa. Acest lucru se intampla pentru ca radacinile dintilor ajuta la mentinerea tesutului osos, ca parte a procesului de restaurare/reinnoire celulara. Acest proces implica substante nutritive vitale care se deplaseaza prin intermediul canalelor dentare si ajuta la stimularea regenerarii oaselor.

Totusi, daca suferiti o extractie  si nu se inlocuieste dintele atunci va rezulta o “atrofie osoasa”; tesutul osos incepe sa scada din cauza lipsei de substante nutritive esentiale. De aceea este foarte important sa cautati cat mai curand posibil un tratament.

proteza dentara

Daca lipsesc doar o pereche de dinti, atunci sunt indicate implanturile dentare. Acestea sunt tije de titan care actioneaza ca radacina a unui dinte, fiind inserate in osul maxilarului. Odata ce s-a integrat in maxilar impreuna cu un atasament special ca un stalp de sprijin, medicului va fixa apoi coroana dintelui.

Astazi, exista doua tipuri principale de proteze dentare: totale sau partiale.

I. Proteze dentare totale sau complete. 
Acesti dinti falsi sunt proiectati pentru inlocuirea tuturor dintilor ce lipsesc de pe ambele parti ale maxilarului. Este un tip de proteza este structurata pentru a fi purtata la o luna dupa extractiile dentara.

a. Proteza totala conventionala este plasata in gura dupa ce toti dinti au fost extrasi si tesuturile gingivale sunt vindecate (vindecarea 100% poate dura cateva luni).
b. Proteza totala imediata este inserata imediat dupa ce dintii sunt extrasi. In avanpremiera, medicul stomatolog va masura si va face mulajul maxilarului. Acest tip de proteza are avantajul ca pacientul nu va ramane fara dantura timp indelungat, iar dezavantajul este ca trebuie “captusita” la cateva luni dupa ce s-a fixat, deoarece osului se remodeleaza pe masura ce se vindeca. In acest fel proteza nu isi pierde stablitatea.

II. Protezele dentare partiale 
Acest tip de proteza se ataseaza pe spatiul lasat liber de catre cativa dinti. Exista doua tipuri de proteze dentare: fixe si mobile.

a. Proteza dentara fixa este cunoscuta sub denumirea de “punte dentara” care este consolidata permanet cu ajutorul unui ciment dentar. Este confortabila si arata natural, dar costul acesteia este putin mai ridicat decat al unei proteze mobile.

b. Proteza mobila este de obicei fixata/legata de ceilalti dinti printr-o clema metalica. Aceasta se poate stabiliza pe si in afara dintilor. Avantajul protezei mobile este acela ca poate fi scoasa pentru curatare si este mai usor de “manuit” decat versiunea fixa.

Un alt tip de proteza este “supraproteza” – o proteza totala/completa care este inserata in gura si care acopera dintii ramasi sau implanturile dentare.

Din ce este realizata o proteza dentara?

proteze-dentare-dentomarProtezele dentare sunt aparate special create pentru a inclocui unul sau mai multi dinti lipsa. Tipul de proteza este dat de materialul folosit in construirea acesteia, precum si tipul de edentatie al pacientului.

O data ce s-au montat, protezele permit refacerea morfo-functionala a aparatului dento-maxilar.
Acordand o atentie deosebita, protezele pot avea o durata “de viata” indelungata.

Ajustarile pot fi facute la fiecare cativa ani pentru a se asigura ca proteza continua sa fie confortabila si stabila.
Cele mai multe probleme apar la persoanele care fumeaza sau consuma alcool in exces.

Din ce sunt facute protezele? 
a. Proteza dentara totala (completa) 
Aceasta proteza dentara este proiectata exclusiv pentru pacientii fara niciun dinte. Sunt facute din rasini de plastic sintetic.
Dintii atasati de proteza dentara pot fi de asemenea din plastic, sau din portelan, pentru a avea un aspect cat mai natural.

b. Proteza dentara partiala scheletata
Cadrul protezelor partiale conventionale este confectionat din aliaje metalice usoare si acoperite in parte de o fibra acrilica, pentru a fi mai estetica.
Dintii sunt din rasini de plastic sau din portelan.

c. Proteza dentara partiala nemetalica, din acril 
Acest tip de proteza este construita din rasini de plastic cu dintii (de preferat) din acelasi material. Este posibil sa fie si dinti din portelan.

d. Proteza dentara partiala flexibila
Protezele dentare flexibile de calitate sunt cele nemetalice.
Sunt fabricate din nylon flexibil ceea ce face ca acest tip de proteza sa fie mai confortabil decat cu metal sau cu acrilul dur. Dintii sunt din rasini de plastic sau portelan.

e. Proteza dentara fixa partiala 
Contine o coroana si o punte. Protezele dentare fixe sunt cimentate permanent in gura. Coroanele si puntile (dintii falsi utilizati pentru a inlocui dintele/dintii lipsa) sunt din acril sau ceramica, cu o baza de metal, sau sunt in intregime din acril.

Proteza totala acrilica

Proteza totala acrilica este o metoda conventionala de protezare in cazul edentatiei totale sau atunci cand mai exista 1 – 2 dinti restanti pe arcada. Aceste proteze au rolul de a reda functionalitatea si aspectul estetic, fiind solutia optima pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care si-au pierdut dintii naturali.

Proteza totala acrilice

Proteza totala acrilica este o metoda conventionala de protezare in cazul edentatiei totale sau atunci cand mai exista 1 – 2 dinti restanti pe arcada. Aceste proteze au rolul de a reda functionalitatea si aspectul estetic, fiind solutia optima pentru imbunatatirea calitatii vietii pacientilor care si-au pierdut dintii naturali.

Proteza totala conventionala este realizata dintr-o baza acrilica dura, asemanatoare cu gingia si un set complet de dinti falsi, din material acrilic sau ceramica. Protezarea totala ofera beneficii multiple: pacientii pot mesteca mult mai bine si alimente mai diverse, se imbunatateste pronuntia, proteza reprezinta un suport pentru buze si obraji, eliminand efectul specific de imbatranire al pacientilor fara dinti, mentine sanatatea gingiilor si a maxilarului, si totodata reda increderea si zambetul pacientilor.

Principiile protetice ale protezei totale

proteze-dentare-dentomar2O proteza adecvata trebuie sa fie destul de confortabila de la prima proba si retusurile trebuie sa fie completate in 2 – 3 sedinte. Cu toate acestea, pacientul trebuie sa fie constient de faptul ca nu va putea niciodata sa mestece la fel de bine cu proteza ca si cu dintii naturali – cu dintii protezei va putea utiliza doar 10 – 15% din forta normala de masticatie.

• Sprijinul protezei este un principiu ce se refera la suportul oferit de catre mucoasa orala, astfel incat proteza sa nu se miste in plan vertical, adica sa nu exercite presiune pe arcada. Pentru arcada inferioara suportul este oferit de gingie, iar pentru arcada superioara de catre palatul dur impreuna cu gingia.

• Stabilitatea se refera la miscarea protezei in plan orizontal, lateral sau fata – spate. Stabilitatea protezei este cu atat mai buna cu cat materialul acrilic roz realizeaza un contact continuu cu creasta alveolara. Daca proteza este mentinuta prin aspiratie, insa se misca, putem spune ca are retentie insa nu are stabilitate.

• Retentia se refera la miscarea verticala de indepartare a protezei fata de arcada. Cu cat interiorul protezei imita mai bine anatomia campului protetic, cu atat retentia va fi mai buna, iar aspiratia, tensiunea de suprafata si frictiunea vor impiedica formarea unei brese in contactul dintre proteza si mucoasa orala. Elementul cel mai important pentru retentia protezei il constituie sigiliul periferic: marginile anterioare si laterale ale protezei, precum si sigiliul palatal posterior.

O proteza dentara nu este pentru totdeauna. Dupa pierderea dintilor naturali, maxilarul si gingia se modifica permanent, astfel incat proteza nu se va mai potrivi ca la inceput. Pe langa leziuni care se pot agrava in timp, purtarea unei proteze “largi” va avea mai multe efecte negative, ireversibile, inclusiv aspectul imbatranit al fetei. Din acest motiv proteza trebuie sa fie captusita, rebazata si chiar schimbata, de fiecare data cand pacientul simte ca se pierde din suportul, stabilitatea sau retentia protezei.
cabinetul medicului stomatolog pentru a-i fi ajustata proteza.

Alternativa protezei totale sunt implanturile dentare, insa acestea sunt recomandate in cazuri extreme si mai ales pacientilor tineri. Costurile implanturilor dentare sunt considerabil mai ridicate decat pretul unei proteze totale acrilice.

Proteza partiala acrilica

Proteza partiala acrilica este cel mai obisnuit tip de protezare de care beneficiaza pacientii ce sufera de edentatie partiala. Acest tip de proteza este recomandat in general pacientilor care vor suferi mai multe extractii in viitorul apropiat si chiar la un moment dat vor deveni purtatori de proteza acrilica totala.

Proteza partiala acrilica

Proteza partiala acrilica este cel mai obisnuit tip de protezare de care beneficiaza pacientii ce sufera de edentatie partiala. Acest tip de proteza este recomandat in general pacientilor care vor suferi mai multe extractii in viitorul apropiat si chiar la un moment dat vor deveni purtatori de proteza acrilica totala.

Avantajele protezei partiale acrilice
•  Popularitatea protezei acrilice se datoreaza in special procesului de realizare nepretentios, de aici rezultand si pretul scazut.
•  Pot fi realizate intr-un timp relativ redus, in conditii clinico – tehnice modeste.
•  Proteza partiala acrilica este realizata din acelasi material ca protezele dentare totale si ofera un avantaj major: se pot adauga cu usurinta alti dinti falsi, pe masura ce dintii naturali sunt extrasi, din motive diverse. Tocmai datorita acestui rationament proteza poate fi realizata chiar daca dintii restanti au leziuni carioase sau boli parodontale.
•  Acest tip de proteza poate fi realizat inca inaintea extractiei dintilor pe care ii va inlocui, putand fi astfel instalata pe campul protetic imediat dupa extractie. Astfel pacientul nu va fi nevoit sa astepte pana la vindecare, pentru a beneficia de avantajele unei danturi complete.

Dezavantajele protezei partiale acrilice
•  Materialul acrilic este casabil si din cauza formei neregulate fracturile sunt frecvente, in special pe arcada inferioara.
•  Evita fisurilor se realizeaza adaugand mai mult material acrilic. Din acest motiv protezele sunt mai groase si ocupa mai mult spatiu in gura, iar pacientii se obisnuiesc mai greu sa le poarte.
•  Datorita faptului ca se sprijina pe gingie, proteza acrilica este vulnerabila la schimbarile ce au loc in cavitatea bucala. Spre exemplu, in cazuri de retractie gingivala sau resorbtie osoasa, proteza va necesita modificari pentru a se adapta la noua conformatie a campului protetic.
•  Protezele partiale acrilice sunt stabilizate cu ajutorul unor crosete de sarma; acestea sunt de multe ori vizibile in mod inestetic, sau pot chiar interfera cu muscatura pacientului.
•  In cazul in care pacientul cu proteza acrilica are o igiena orala deficitara si nu respecta vizitele la medicul stomatolog, purtarea continua a protezei duce in cele din urma la pierderea dintilor restanti.
•  Cateodata dintii de care va fi ancorata proteza necesita restaurare coronara.

Intretinerea protezei partiale acrilice
Curatarea protezei este foarte importanta, insa trebuie sa aveti mare grija si de dintii restanti. Igiena orala este esentiala in pastrarea dintilor naturali. Proteza trebuie sa fie curatata cu periuta si pasta dupa fiecare masa sau macar de doua ori pe zi, iar noaptea trebuie sa fie lasata intr-un pahar cu apa.

Proteza partiala flexibila

Proteza partiala flexibila este cel mai nou produs in materie de tehnologie a protezarii dentare si reprezinta rezultatul integrarii materialelor asemanatoare cu nylonul in confectionarea protezelor mobilizabile. Un al doilea tip de material utilizat la protezele flexibile incorporeaza compusi de vinil.

Proteza partiala flexibila

Proteza partiala flexibila este cel mai nou produs in materie de tehnologie a protezarii dentare si reprezinta rezultatul integrarii materialelor asemanatoare cu nylonul in confectionarea protezelor mobilizabile.

Materialul utilizat la protezele flexibile este foarte rezistent, aproape incasabil, are o culoare asemanatoare cu cea a gingiei, poate fi dispus in strat foarte subtire si poate fi utilizat atat pentru baza protezei, cat si pentru sistemele de prindere.

Un al doilea tip de material utilizat la protezele flexibile este vinilul. Acesta este de asemenea rezistent si elastic, este colorat la fel ca gingia sau poate fi chiar transparent si este utilizat pentru confectionarea bazei protezei si a sistemelor de prindere. Spre deosebire de materialul cu nylon, cel cu compusi de vinil este mai usor de prelucrat de catre tehnicieni.

proteze-dentare-dentomar3Etapele clinice si tehnologice ale realizarii protezei flexibile sunt asemanatoare cu cele ale celorlalte tipuri de proteze dentare partiale. Lucrarea este realizata in laboratorul de tehnica dentara, pe baza mulajului realizat de catre medicul stomatolog. Culoarea materialului flexibil si dintii falsi vor fi alesi pentru a se potrivi cat mai bine cu restul danturii pacientului.

Spre deosebire de protezele partiale scheletate sau cele acrilice, protezele flexibile au sisteme de retentie ce se sprijina pe tesutul gingival din jurul dintelui si nu pe dintii restanti. Avand aceeasi culoare ca gingia, sistemele de retentie sunt aproape invizibile. Printre marcile comerciale care ofera acest tip de protezare se numara ValPlast, Luciton FRS, Sunflex, TCS, Duraflex si Flexstar pentru materialul cu nylonFlexite si Ultraflex pentru materialele cu vinil.

Avantajele protezelor partiale flexibile
•  Caracterul flexibil al protezei are avantajul potrivirii perfecte pe campul protetic, indiferent de schimbarile prin care trece acesta. Totodata proteza va avea o buna stabilitate.
•  Un mare avantaj este renuntarea la sistemele de retentie metalice; se evita astfel efectul inestetic, dar si efectul daunator asupra dintilor restanti.
•  Materialul de baza al protezei este aproape translucid, fiind astfel aproape invizibil.
•  Materialul flexibil nu contine monomeri sau metale, fiind astfel biocompatibil.
•  Proteza partiala flexibila este o alternativa ideala pentru pacientii care au leziuni sau nu se pot adapta la protezele dure.

Dezavantajele protezelor partiale flexibile
•  Materialul flexibil are tendinta de a absorbi apa si umezeala, putand produce gust si miros neplacut in gura. Din acelasi motiv se poate si decolora.
•  Protezele partiale flexibile sunt de cele mai multe ori utilizate ca o solutie temporara de protezare dentara.

Ingrijirea protezei partiale flexibile
Cele mai multe marci de proteze flexibile ofera si solutii speciale de curatare si pentru repaos in timpul noptii. Cel mai bine este sa intrebati medicul ce solutii puteti folosi in acest scop. Pentru a indeparta particulele de alimente de pe proteza este suficient sa o tineti sub jetul de apa, dupa fiecare masa; nu este recomandata utilizarea periutei de dinti, deoarece poate avea efect abraziv. Nu uitati sa pastrati o igiena orala excelenta pentru dintii naturali.

Proteza dentara Valplast

Proteza patiala flexibila Valplast este ideala pentru pacientii care au pierdut cativa dinti si necesita o proteza partiala. Proteza partiala conventionala consta intr-o placa acrilica ce se fixeaza pe palatul moale si care are montat un numar de dinti falsi

Proteza patiala flexibila Valplast este ideala pentru pacientii care au pierdut cativa dinti si necesita o proteza partiala.

Proteza partiala conventionala consta intr-o placa acrilica ce se fixeaza pe palatul dur si care are montat un numar de dinti falsi, iar cu ajutorul clipurilor metalice se potriveste perfect cu maxilarul. Exista doua tipuri de proteze dentare: fixe si mobile (detasabile).
Proteza dentara Valplast este diferita de o proteza patiala flexibila, fiind realizata dintr-un material plastic flexibil care se potriveste perfect pe maxilar, devenind practic invizibila. In plus, aceasta proteza nu are nevoie de clipsuri metalice.

Acest tip de proteza este foarte usoara, durabila si este disponibila in patru colori care se potrivesc cu tesutul gingival. Proteza Valplast este hipoalegenica si se adapteaza foarte bine cu maxilarul si cu miscarile gurii. De aceea, pacientii nu trebuie sa-si faca griji ca aluneca, se misca ori irita gura.

In cazul in care considerati ca puntea dentara sau implantul dentar ar fi o buna optiune in privinta raportului calitate – pret, s-ar putea sa va inselati. Proteza dentara Valplast ajunge la mai putin de jumatate din pretul unei punti dentare ori al unui implant dentar. In unele cazuri, proteza Valplast poate fi mai scumpa decat proteza dentara completa (cu clipsuri metalice), dar se poate executa imediat.

De fapt, proteza dentara Valplast este foarte estetica.

Am o proteza dentara Valplast, cum o curat? 

Curatarea protezei dentare Valplast se face urmarind acelasi procedeu ca la celelalte proteze dentare:
1. Scoateti-o din gura si lasati-o la umezit pentru 15 minute in fiecare zi si trei nopti pe saptamana.
2. Curatati si clatiti proteza dentara. Nu utilizati periuta de dinti, deoarece poate deteriora suprafata protezei.
De asemenea, fiti foarte atenti cand folositi un detergent de proteza. Unele dintre acestea pot defecta proteza Valplast.
In acest sens este recomandat sa va adresati medicului stomatolog.
3. O buna idee este sa clatiti proteza Valplast dupa fiecare masa. In acest mod, eliminati particulele alimentare si mentineti controlul asupra dintilor.
4. Nu uitati sa scoateti proteza inainte de a va peria dintii.
5. Lasati proteza dentara in apa atunci cand nu o purtati (asa o veti pastra mai mult timp si in plus este si hidratata).

La inceput o sa vi se para ca proteza dentara Valplast este fragila, insa este foarte puternica. Fiind realizata dintr-un material flexibil, atunci cand o scapati pe podea, nu se fisureaza sau rupe. De asemenea, este mai rezistenta decat dintii falsi.

Proteza flexibila Valplast poate rezista 15 ani sau chiar mai mult.
Daca urmati o rutina de curatare si mergeti regulat la medic, atunci veti avea si o viata sanatoasa.

Proteza dentara Valplast este reglabila si sunt disponibile pentru a inlocui cativa dinti sau chiar o arcada intreaga. Aceasta proteza ajuta pacientii care au probleme cu maxilarul si nu pot purta un aparat dentar. La fel si pacienti alergici la substantele acrilice din protezele dentare traditionale.
Aceasta proteza poate fi purtata si de catre persoanele care sufera de resorbtia osului maxilar.

Proteza partiala scheletata

Proteza dentara partiala este un aparat de protezare mobilizabil, destinat persoanelor care au pierdut o parte din dintii naturali, insa dintii ramasi au un numar suficient si o pozitionare favorabila pentru a fi pastrati si a acomoda o lucrare protetica. Proteza scheletata este caracterizata de suportul metalic.

Proteza partiala scheletataproteze-dentare-dentomar4

Proteza dentara partiala este un aparat de protezare mobilizabil, destinat persoanelor care au pierdut o parte din dintii naturali, insa dintii ramasi au un numar suficient si o pozitionare favorabila pentru a fi pastrati si a acomoda o lucrare protetica. Proteza partiala scheletata este caracterizata de suportul sau scheletul metalic foarte dur din aliaj crom – cobalt, atasat de dintii naturali marginali edentatiei si pe care sunt dispusi materialul acrilic asemanator cu tesutul gingival si dintii falsi.

Proteza partiala scheletata va ofera in acelasi timp o protezare morfofunctionala stabila si posibilitatea de a indeparta si igieniza corespunzator proteza. Ancorarea de dintii naturali permite lucrarii sa ramana stabila in timpul vorbirii si masticatiei, precum si independent de procesele de resorbtie osoasa. In functie de sistemele de ancorare, proteza scheletata are doua tipuri:

•  Proteza partiala scheletata simpla. Acest tip de proteza este clasic si foloseste crosete turnate si contracrosete pentru ancorarea de dintii naturali, acestea fiind sunt putin vizibile.
Dintii naturali marginali edentatiei pot suferi ajustari minore la nivelul smaltului.
•  Proteza partiala scheletata cu sisteme speciale de prindere. Aceste sisteme speciale sunt capse, culise sau telescoape, sunt moderne si ofera un plus de confort, aspect estetic si siguranta. Lucrarile protetice telescopate sunt indicate in cazuri speciale, cum ar fi cele cu foarte putini dinti naturali.
Dintii naturali marginali edentatiei vor fi restaurati cu o coroana de acoperire, pentru a asigura prinderea sigura a sistemelor.

Avantajele protezelor partiale scheletata

Pe langa avantajele generale ale protezelor partiale:
• restabilirea morfofunctionala a aparatului dento-maxilar,
• imbunatatirea fizionomiei,
• prevenirea imbolnavirii tesuturilor restante,
• pastrarea relatiilor dinte cele doua maxile,
• prevenirea migrarii dintilor restanti in spatiile edentate,
proteza scheletata aduce in plus urmatoarele avantaje:
• Suprafata acoperita in cavitatea bucala este mai mica, in comparatie cu protezele acrilice.
• Nu altereaza perceptia gustului.
• Rezistenta mai mare.
• Ofera o stabilitate mult mai buna si un confort crescut.
• Scheletul metalic elimina in mare parte pericolul fracturarii protezei.
• Daca intre timp este indicata extractia unui dinte natural, pe proteza scheletata se pot adauga dinti falsi.

Realizarea protezei partiale scheletataCel mai important lucru este mentinerea unei igiene orale corecte pentru dintii naturali, apoi trebuie sa igienizati proteza de cel putin doua ori pe zi, cu apa si substante speciale gasite in comert sau chiar detergent lichid de vase. Evitati pastele abrazive si periutele cu perii duri. Nu manevrati proteza de sistemele de prindere si cand o tineti in afara cavitatii bucale lasati-o intr-un pahar cu apa, pentru a evita deformarea

Ce este proteza dentara permanenta?

Protezele dentare se misca, aluneca si cad, dar aceste lucruri trebuie afirmate la timpul trecut. Proteza dentara permanenta reprezinta varful tehnologiei in proteze. Modelele vechi de protezele dentare se bazau exclusiv pe asipratie si/sau pe clipsuri pentru a le pastra in acelasi loc

Ce este proteza dentara permanenta?

proteze-dentare-dentomar5Protezele dentare se misca, aluneca si cad, dar aceste lucruri trebuie afirmate la timpul trecut. Proteza dentara permanenta reprezinta varful tehnologiei in proteze.
Modelele vechi de protezele dentare se bazau exclusiv pe asipratie si/sau pe clipsuri pentru a le pastra in acelasi loc.

Studiile au aratat ca mestecatul cu protezele noi este dificil la inceput. Proteza dentara permanenta este o alternativa foarte eficienta.

La inceput, impreuna cu medicul stomatolog, trebuie sa alegeti tipul de proteza de care aveti nevoie: un singur dinte, mai multi sau un set complet de dinti. Apoi se incepe procesul de montare.
Mai intai, medicul va examina gura si se va asigura ca tesutul gingival este in forma corespunzatoare pentru ca protezele sa se sprijine; in caz contrar este nevoie de interventie chirurgicala. Apoi, medicul va lua o amprenta a muscaturii superioare si inferioare. Aceasta va fi utilizata pentru a realiza o copie de ceara pe care o va folosi ca model de lucru pentru protezele dentare. O data cu realizarea protezei dentare, aceasta se probeaza si se monteaza.

Protezele dentare permanente se pot monta in diverse moduri.
Proteza dentara partiala pe creasta se poate monta permant prin lipire intre dinti, construindu-i o coroana de stabilitate. Acest lucru este benefic pentru a tine o proteza patiala in loc. Este o metoda sigura si nu depinde de dintii naturali.

Proteza dentara permanenta este disponibila in numeroase forme, de la un set de proteze la proteze complete, proteze partiale la implanturi dentare si punti si coroane dentare.

Proteza dentara permanenta este asemanata cu implantul dentar.

Proteza totala cu dinti din material ceramic

Proteza dentara totala poate avea dinti falsi realizati din rasini acrilice sau compozite, fie din material ceramic – popular numit portelan. Alegerea materialului pentru dintii artificiali trebuie sa aiba in vedere rezistenta la uzura, durabilitatea si intretinerea protezei. Cele mai utilizate materiale sunt cele acrilice si ceramica.

Proteza totala cu dinti din material ceramic

Proteza dentara totala poate avea dinti falsi realizati din rasini acrilice sau compozite, fie din material ceramic – popular numit portelan. Alegerea materialului pentru dintii artificiali trebuie sa aiba in vedere rezistenta la uzura, durabilitatea si intretinerea protezei. Cele mai utilizate materiale sunt cele acrilice si, intr-o masura mai mica, ceramica.

Cele doua materiale pot fi combinate intr-o proteza totala, ceramica fiind deseori alegerea pentru dintii frontali. Trebui insa sa se respecte o regula simpla: dintii antagonisti trebuie sa fie realizati din acelasi material, asta pentru ca ceramica este mai rezistenta si poate abraza cu usurinta dintii acrilici si cei naturali in aceeasi masura.

•  In trecut dintii din ceramica erau preferati datorita aspectului estetic superior, insa in ultimii ani au aparut generatii noi de biomateriale care au permis realizarea unor dinti acrilici foarte rezistenti. In privinta esteticii dintii acrilici sunt foarte asemanatori cu cei din ceramica, insa in mod traditional ceramica a ramas standardul de frumusete si durabilitate.

•  Rezistenta la uzura este un avantaj al dintilor ceramici, iar protezele cu acest tip de dinti pastreaza aliniamentul si miscarile naturale ale maxilarului (ocluzia) pentru o perioada mai indelungata de timp. Dintii acrilici se pot toci si deveni mai scurti in timp, ceea ce poate duce si la dezechilibrarea ocluziei. Totodata, forta de masticatie este mai eficienta la dintii din ceramica.

•  Exista insa si un alt dezavantaj pentru dintii de portelan: in cazul in care ocluzia este dezechilibrata datorita resorbtiei osoase, acestia transmit impactul fortei muscaturii catre marginea alveolara cu o intensitate mai mare decat dintii acrilici. Acest lucru poate avea ca rezultat lezarea crestei alveolare si accelerarea resorbtiei osoase. Prin urmare, pacientilor afectati de pierderea densitatii osoase le sunt recomandate protezele totale cu dinti acrilici.

•  Spre deosebire de dintii acrilici, dintii de portelan nu pot fi lipiti chimic (prin bonding) de baza acrilica a protezei totale. Solutia este legarea acestora de baza protezei cu sarme trecute prin gauri speciale facute in dinte. In timp, dintii din ceramica au tendinta sa cada si, in plus, baza acrilica are tendinta de a retine lichide si mirosuri, scazandu-i astfel rezistenta.

•  Dintii de portelan sunt mai predispusi la ciobire si fisurare sau fracturare, in comparatie cu dintii acrilici. La manevrarea protezei cu dinti ceramici este necesar un plus de precautie, deoarece portelanul este mult mai casant.
Dintii din material ceramic nu sunt recomandati pentru pacientii cu obiceiuri parafunctionale (ex. bruxism).

•  Desi sunt rezistenti la patare, dintii acrilici contin fisuri microscopice in care se pot adaposti bacterii. Acestea nu pot fi indepartate prin simplul periaj sau pastrarea protezei in solutie dezinfectanta peste noapte.

•  Se pare ca dintii de portelan sunt mai zgomotosi. In timpul mestecatului acestia produc un sunet perceptibil si cateodata suparator. Materialul acrilic produce un zgomot inabusit.

•  Dintii de portelan sunt mai rezistenti decat materialul acrilic din care este realizata baza protezei. Multi pacienti sunt satisfacuti de proteza daca dintii arata foarte bine si astfel ignora starea materialului asemanator cu gingia, ceea ce duce la aparitia unor probleme grave: leziuni ale tesuturilor moi, hiperplazie gingivala, resorbtie oasoasa avansata. De multe ori este util ca materialele protezei sa aiba aceeasi rezistenta la uzura.

•  Daca un pacient a beneficiat de o proteza totala cu dinti din material ceramic si nu a inregistrat nicio problema, atunci la schimbarea protezei sunt recomandati tot dintii ceramici. Daca noua proteza va avea dinti acrilici, pacientul poate observa o reducere a eficientei fortei masticatorii

Captusirea si rebazarea protezei dentare

Captusirea protezei reprezinta adaugarea unui material acrilic moale sau dur pe suprafata mucozala a protezei totale sau partiale, in momentul in care aceasta nu mai este bine adaptata pe campul protetic. Rebazarea reprezinta schimbarea intregii baze acrilice a protezei, pastrandu-se doar dintii artificiali.

Captusirea si rebazarea protezei dentare

Captusirea protezei reprezinta adaugarea unui material acrilic moale sau dur pe suprafata mucozala a protezei totale sau partiale, in momentul in care aceasta nu mai este bine adaptata pe campul protetic – tesuturile moi si dure cu care lucrarea protetica vine in contact. Rebazarea reprezinta schimbarea intregii baze acrilice a protezei, pastrandu-se doar dintii artificiali.

De ce este necesara captusirea si rebazarea protezei dentare?

Imediat dupa indepartarea dintilor naturali, oasele maxilarului incep sa se modifice prin resorbtie. Acest lucru inseamna ca proteza dentara nu se va mai potrivi ca la inceput si va bascula sau va produce durere purtatorului. Acest proces de resorbtie osoasa este continuu si din acest motiv protezele necesita captusire la fiecare aproximativ doi ani si este recomandat sa fie schimbate chiar, dupa cel mult 7 ani.

Nu doar trecerea anilor are efecte negative asupra campului protetic, ci si purtarea acesteia incontinuu, o perioada indelungata de timp. Pentru a compensa locul lasat de resorbtia osoasa, organismul produce mai mult tesut moale – cu alte cuvinte, gingia se dezvolta pana cand ajunge sa umple spatiul dintre proteza si arcada dentara. Acest fapt poate crea o retentie mai buna a protezei, insa nu ofera stabilitate – gingia este moale si nu poate oferi stabilitate in timpul masticatiei. In acest moment, chiar daca proteza este captusita sau inlocuita, campul protetic tot nu va putea da stabilitate protezei si mestecatul va fi tot mai dificil. Daca probelemele create de acest fenomen sunt grave, se poate recurge la ablatia tesutului gingival si remodelarea osului prin interventii chirurgicale. Prin captusirea protezei la fiecare 2 anischimbarea acesteia la 5 – 7 ani si pauza de purtare pe timpul noptii putem evita efectele neplacute.

Purtarea aceleiasi proteze, fara a fi captusita sau rebazata, pe o perioada mai mare de 7 ani, poate duce la schimbarea permanenta a fizionomiei. Un alt fenomen prin care organismul se adapteaza la resorbtia osoasa este schimbarea muscaturii si acest lucru antreneaza modificarea permanenta a muschilor. In aceste conditii, chiar si o noua proteza nu va reusi sa va redea zambetul natural. Totodata, captusirea nu este o procedura indicata pentru protezele vechi, cu reparatii multiple.

Captusirea directa a protezei, cu material acrilic moale

Captusirea directa se realizeaza in cabinetul medicului stomatolog si utilizeaza materiale biodegradabile, care isi pastreaza flexibilitatea. Aces lucru ajuta pacientii care au gingiile sensibile sau lezate de materialul dur al protezei. Dezavantajul captusirii directe se datoreaza structurii materialelor utilizate: in 2 – 3 luni acestea devin spongioase, constutuind un mediu prielnic pentru bacterii; astfel pot aparea miros si gust neplacut, infectii orale, dezlipirea materialului. Captusirea cu material sintetic moale este considerata mai degraba temporara.

Captusirea indirecta a protezei cu material acrilic dur

Captusirea indirecta necesita amprentarea campului protetic – elementele morfologice cu care lucrarea protetica intra in contact – impreuna cu proteza si se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara. Materialul utilizat este mai rezistent decat cel utilizat in captusirea directa. Inainte de captusire se indeparteaza o portiune din suprafata mucozala a protezei si se plaseaza un material special, cu care se va lua amprenta spatiului dintre arcadele dentare si proteza.

Rebazarea protezei dentare

Rebazarea se realizeaza atunci cand proteza are fisuri si / sau reparatii multiple si nu se mai potriveste corect pe campul protetic, insa dintii artificiali sunt in buna conditie. Procesul de rebazare este mai complex decat cel de captusire, necesita amprentarea campului protetic si este realizat de tehnicianul dentar.

Cat timp rezista protezele dentare?

Protezele dentare rezista de obicei mult timp, in jur de 30 ani sau mai mult. Longivitatea lor depind de utilizarea lor zilnica si de modul de ingrijire. Acestea vor incepe sa aiba semne usoare de uzura si de aceea medicii stomatologi recomanda sa mergeti la control mereu.

Cat timp rezista protezele dentare?

Protezele dentare rezista de obicei mult timp, in jur de 30 ani sau mai mult. Longivitatea lor depind de utilizarea lor zilnica si de modul de ingrijire.

Cu trecerea vremii, acestea vor incepe sa aiba semne usoare de uzura si de aceea medicii stomatologi recomanda sa mergeti la control mereu.

Gingiile se retreg ca urmare a imbatranirii ceea ce va face ca proteza sa cada sau sa se deplaseze. Daca se intampla acest lucru, atunci veti avea nevoie de putin ajutor in cazul protezelor: de ajustare sau de captusire.

Persoanele care nu au niciun dinte propriu, pierd 0,5 mm din inaltimea maxilarului, ceea ce inseamna ca protezele dentare au nevoie de verificari constante.

Daca nu se schimba nimic, protezele largi pot provoca rani in timpul mestecarii ducand apoi la infectii.

Foarte multi medici recomanda sa aveti un nou set de proteze la fiecare cinci-sapte ani.

In plus, nu uitati sa vizitati medicul stomatolog cel putin o data pe an.

In cat timp ma voi obisnui cu proteza dentara?

Nu este deloc usor sa purtati o proteza dentara. La inceput, pacientii se vor simti ciudat cu proteza si se vor teme sa zambeasca, sa vorbeasca si sa consume alimente. Protezele dentare reprezinta uneori un remediu necesar atat din punct de vedere estetic cat si pentru sanatate.

In cat timp ma voi obisnui cu proteza dentara?

Nu este deloc usor sa purtati o proteza dentara. La inceput, pacientii se vor simti ciudat cu proteza si se vor teme sa zambeasca, sa vorbeasca si sa consume alimente.

Protezele dentare reprezinta uneori un remediu necesar atat din punct de vedere estetic cat si pentru sanatate. Acest set nou de dinti ia de obicei o perioada de timp pentru acomodare (saptamani sau chiar luni), dar cu multa determinare si perseverenta veti si uita ca purtati o proteza dentara.

Cum va veti obisnuiti cu proteza dentara? 
La inceput, adresati-va medicului stomatolog pentru anumite detalii despre purtarea protezei dentare. Pacientul trebuie sa stie cat timp trebuie sa astepte dupa ce s-a extras dintele si cand se poate amplasa proteza dentara. Unii medici stomatologi considera ca este necesara doar o perioada mica, in timp ce alti medici prefera sa astepte pana cand gingiile sunt vindecate complet.
Nu trebuie sa va ingrijorati ca veti ramane fara dinti pentru un timp, deoarece nu va avea niciun prejudiciu grav.

Atunci cand medicul stomatolog insereaza prima data proteza dentara va veti simti foarte ciudat. Un sentiment de disconfort, care va fi prezent in primele saptamani sau chiar luni.
Veti avea impulsul de a scoate proteza deoarece simtiti ca gura este prea plina. Insa nu trebuie sa va faceti griji, deoarece va veti obisnui numai lasandu-le in gura (atat timp cat le suportati). O buna modalitate de a le pastra este de a incerca sa faceti alte lucruri, uitand ca purtati o proteza dentara.

Mancand cu noii dinti poate fi o experienta frustranta la inceput. Specialistii recomanda sa continuati si sa incercati sa consumati alimente moi. Dupa ce va veti obisnui in acest mod, muscati usor si reinvatati procesul de mestecare. Veti observa ca limba este mai ocupata mai mult, dar va ajuta sa mutati alimentele in jurul gurii. Puteti mananca cat puteti, insa daca simtiti frustrat atunci incetati mestecarea si scoateti-le. Incercati ca la viitoarea masa sa le pastrati mai mult timp.

Daca aveti senzatia ca protezele tind sa cada, folositi putin adeziv. Cativa purtatori de proteza nu vor avea nevoie de adeziv, iar altii vor avea nevoie de “lipici” zilnic.
Este chiar greu sa va obisnuiti cu proteza dentara. Pentru a va simti bine si in siguranta cu proteza dentara, experimentati cu mai multe categorii de adezivi pana cand gasiti unul care va place.

Intrebati medicul daca aveti nevoie de un timp de repaos pentru maxilar. Unii medici avertizeza pacientii ca pe timpul noptii sa scoata proteza, iar altii sunt de parere sa le purtati tot timpul.
Daca le scoateti pe perioada noptii, va veti obisnui si cu curatarea lor si cu punerea lor in fiecare dimineata.
Atunci cand nu purtati protezele, pastrati-le intotdeauna intr-un recipient umplut cu apa si acoperit.

Nu trebuie sa va faceti griji daca vreun prieten are probleme cu protezele si va vor da sfaturi. Fiecare purtator de proteza are diferite probleme si de aceea trebuie sa adoptati obiceiuri individuale.

Ce trebuie sa fac sa ma obisnuiesc cu proteza dentara? 
Specialistii recomanda urmatoarele practici:
1. Exersati vorbirea in fata oglinzii, zambiti sau faceti diverse “exercitii” faciale (deschideti gura larg, scoateti limba, incercati sa fluierati, etc.). Faceti toate acestea uitandu-va in oglinda.
2. Inregistrati-va in timp ce vorbiti. Incepeti sa spuneti alfabetul sau citit ceva cu voce tare. Veti observa ca trebuie sa practicati mereu pana cand vocea isi va reveni.
3. In timp ce mancati filmati-va. Consumand diverse tipuri de hrana veti vedea ca aveti nevoie si in acest caz de practica. Filmandu-va atunci cand mancati, veti stii care alimente va deranjeaza si care nu. Acest lucru va va ajuta cand sunteti in compania unor persoane sau intr-un mediu public.

Cat costa o proteza dentara?

Pretul unei proteze dentare depinde de tipul de proteza ales si de tratament. Costul fix al protezei dentare variaza si de la individ la individ si nu poate fi determinat pana cand medicul dentist nu a efectuat o evaluare amanuntita. Este foarte important sa cereti informatii medicului in timp ce medicul investigeaza procedura unei proteze.

Cat costa o proteza dentara?

Pretul unei proteze dentare depinde de tipul de proteza ales si de tratament.

Costul fix al protezei dentare variaza si de la un pacient la altul si nu poate fi determinat pana cand medicul stomatolog nu a efectuat o evaluare amanuntita.

Este foarte important sa cereti informatii medicului in timp ce acesta investigeaza procedura unei proteze.

Costul unei proteze dentare 
Protezele dentare au preturi diferite, datorita unor factori precum:
– nevoia de proceduri aditionale: o extractia a dintilor ramasi sau o chirurgie orala pentru a “netezi” crestele oaselor
– specialistul in protetica. Nivelul de experienta si de calificare a specialistului va efectua mai bine procedura decat un incepator.
– locatia dentistului/a clinicii. Costul protezei dentare depinde de la clinica la clinica si in functie de tehnologia folosita.
– tipul de proteza
– complexitatea detasarii protezei (daca este ceruta)
– materiale dentare selectate de pacient si de stomatolog (proteza standard de plastic este mai convenabila ca pret compartiv cu proteza dentara de portelan)
– tipul de garantie oferit (exista proteze cu garantie de doi ani, dar si cu 10 ani).

Pretul protezei dentare este dat si de forma; o proteza dentara completa (superiora si inferioara) poate ajunge la o suma mai mare decat proteza dentara partiala. 

De asemenea, o proteza dentara retinuta de un implant este mai scumpa decat o proteza standard.

De ce sa aleg o proteza dentara? Care sunt avantajele protezei dentare?

Evident, fiecare caz este diferit, iar medicul dentist este cel in masura de a prezenta optiunile (cu avantajele si dezavantajele) unei proteze dentare. Beneficiile unei proteze dentare sunt numeroase, afirmatie sustinuta de foarte multe persoane purtatoare de proteze.

De ce sa aleg o proteza dentara? Care sunt avantajele protezei dentare:

Evident, fiecare caz este diferit, iar medicul dentist este cel in masura de a prezenta optiunile (cu avantajele si dezavantajele) unei proteze dentare.
Beneficiile unei proteze dentare sunt numeroase, afirmatie sustinuta de foarte multe persoane purtatoare de proteze.

De ce sa alegi proteza dentara? 

In cazul unei proteze dentare, specialistii au constat urmatoarele:
1. Un nou inceput 
Pentru persoanele care au avut probleme dentare, proteza reprezinta un inceput “proaspat”. Proteza ofera un nou set de dinti care pe langa faptul ca arata natural sunt si confortabili.
Afectiunile dentare sunt extrem de daunatoare pentru increderea in sine. In plus, zambetul si comunicarea sunt elementele forte atunci cand faceti cunostinta cu noi persoane.
Dintii lipsa sau cariati pot fi vizibili si va vor acorda o nota mai putin placuta celorlalte persoane. Proteza dentara poate avea un efect imens si pozitiv in primul rand asupra sanatatii psihologice si in cele din urma fizice.

2. Vizite mai putine la medicul stomatolog
Dupa ce ati trecut de perioada de ajustare este posibil ca sa simtiti nevoia de a vedea medicul, insa, protezele dentare sunt usor de intretinut si de “manuit”.
Dincolo de curatare (curatarea unei proteze ia cam acelasi timp cat periati dintii) este usor si de intretinut. Trebuie doar sa va amintiti sa o scoateti pentru a permite ca gingia sa se odihneasca, dar si poate fi usor de incorporat inainte de culcare.

3. Libertatea de a consuma orice 
Odata cu varsta, gingia isi micsoreaza dimensiunea ceea ce duce la sensibilizarea dintilor. Acest lucru poate afecta serios ceea ce consumati. Unele persoane nu vor manca in oras, in timp ce altele nu vor simti dintii sensibili si nicio durere.
In principiu, senibilitatea dintilor este atunci cand smaltul dintelui este prea subtire, iar gingiile sunt miscorate pana cand tesuturile nervoase de la centrul dintelului pot fi afectate de presiunea exercitata la nivelul lor.
Acest lucru poate fi rezolvat de o proteza dentara, deoarece atunci cand dintii sunt extrasi, legatura ligamentului cu sistemul nervos este rupt.

4. Caracteristic pentru pacient 
Protezele dentare sunt realizate pentru a se potrivi exact cu masuratorile din gura. Medicul sau tehnicianul dentist va examina mulajul dintilor si gingiilor, precum si radiografiile dentare. In plus, va masura maxilarul.
Nu exista proteze de acelasi fel, ceea ce inseamna ca proteza se va potrivi si va fi confortabila. Medicul va prezenta tratamentul si aspectele specifice legate de proteza dentara.

5. Un stil de viata sanatos 
Proteza dentara ajuta la mestecarea alimentelor in mod corespunzator, astfel veti obtine toate subtantele nutritive necesare organismului.
Cu dintii macinati (maruntiti), consumul legumelor si fructelor crute il faceati cu dificultate. Protezele dentare va ofera din nou controlul pentru dieta si va imbunatateste starea fizica generala.

6. Muschii fetei nu mai sunt lasati 

Fara dintii, obrajii nu mai au acelasi suport pentru a combate forta de gravitate. Gingiile fara dinti pot duce la scufundarea obrajilor in interior sau in jos si apoi aparitia ridurilor faciale. Ceea ce va da o varsta mai inainta.
Avand o proteza dentara bine montata, va ajuta ca obrajii sa se spriijine, iar tenul sa arate mai bine.

7. Aspect bun 
Proteza dentara ofera un zambet radiant care poate lumina fata… la fel ca vedetele de la Hollywood.
Un zambet cu gura inchisa reprezinta o jena, dar cu proteza dentara zambetul este larg si placut.

8. Usor de reglat 
Stomatologia a avansat intotdeauna, iar protezele dentare nu au fost niciodata mai confortabile si mai usor de utilizat si in plus sa arate la fel ca dintii naturali ca acum.
Purtatorii de proteza sunt constienti de unele aspecte: de a nu face zgomot, de ticuri, de alunecarea si de pierderea protezelor.

Persoanele care observa ca proteza nu se mai incadreaza bine, trebuie sa se adreseze medicului, care va face unele ajustari minore.

Dezavantajele protezei dentare

Desi proteza dentara ajuta milioane de persoane din intreaga lume sa-si recastige abilitatea de a consuma orice aliment doresc, proteza prezinta si cateva dezavantaje. Unele deficiente ale protezelor dentare dispar in timp ce pacientii le poarta si se obisnuiesc cu ele, iar altele sunt consecintele pentru pacientii care cauta un tratament alternativ pentru dintii lipsa.

Dezavantajele protezei dentare

Desi proteza dentara ajuta milioane de persoane din intreaga lume sa-si recastige abilitatea de a consuma orice aliment doresc, proteza prezinta si cateva dezavantaje. Unele deficiente ale protezelor dentare dispar in timp ce pacientii le poarta si se obisnuiesc cu ele, iar altele sunt consecintele pentru pacientii care cauta un tratament alternativ pentru dintii lipsa.

Dezavantajele protezelor dentare – s-au semnalat urmatoarele cazuri:
1. Disonfort si paroxism
Pentru multi pacienti, proteza dentara nu este ntocmai confortabila. Chiar de la inceput apare un sentiment ciudat, dar purtand-o disconfortul dispare.
In plus, purtatorii de proteza dentara au semnalat iritatii periodice si inflamatii dentare cauzate de mestecat, incordare, scrasnet sau din cauza particulelor de alimente care se lipesc intre proteza dentara si gingie.
Cu toare ca, majoritatea purtatorilor pot consuma orice aliment, ei pot avea probleme: durere sau miscarea/alunecarea protezei.
Alimentele crocante si lipicioase prezinta inca probleme la mestecat.

2. Ingrijire
Ingrijirea protezei dentare este vitala pentru a preveni iritatiile si inflamatiile gingivale si in special pentru a mentine proteza dentara in stare buna. Pacientii cu proteza dentara trebuie sa o scoata pentru cateva ore pe zi, timp in care aceasta va fi pusa in apa si curatita cu o solutie speciala.

3. Discursul
Noul purtator al protezei dentare va avea dificultati de comunicare sau nu va putea pronunta unele cuvinte. Acest lucru este rezultatul unor zgomote tari sau sub forma de fluieraturi. De obicei, dificultatile de comunicare se elimina treptat si cu mult exercitiu.

Alte dezavantaje:
a. Protezele dentare iau ceva timp de acomodare.
b. Unele persoane cu proteza dentara nu pot musca la fel de eficient ca si cu dintii proprii.
c. Gustul alimentelor este schimbat.
d. Protezele ieftine (si in general protezele dentare) care nu sunt fixate bine si pot cauza sangerarea gingiilor.
Posibile riscuri de sanatate
Cateodata, proteza dentara este asociata cu cancerul oral.
Protezele dentare au putine sanse sa cauzeze aparitia cancerului, dar alcoolul si tutunul pot intra sub proteze, langa tesururile gingivale, afectandu-le.
Cand protezele sunt fixate bine, riscul aparitiei cancerului oral este foarte scazut.

Proteza dentara partiala, dezavantaje

Proteza dentara partiala fixa are un aspect natural si este foarte confortabila comparativ cu cea mobila (proteza dentara partiala mobila). Cu toate acestea, proteza dentara partiala fixa este mai scumpa si este recomandata pentru a inlocui unul sau doi dinti lipsa.

Atat proteza dentara partiala fixa cat si cea mobila au avantaje si dezavantaje. Cateva sunt scumpe dar foarte atractive, in timp ce altele sunt mai ieftine dar cer un timp mai indelungat de obisnuita. Altele sunt confortabile si ieftine dar sunt mai putin stabile si cer o atentie mai mare.

Proteza dentara partiala fixa 
este cunoscuta sub numele de puntePuntile dentare sunt dinti artificiali care se ataseaza pe gingie sau se ataseaza permanent sub tesutul gingival.
Puntile dentare nu “functioneaza” foarte bine, daca lipsesc trei sau mai multi dinti pe acelasi rand. Sunt foarte greu de curatat, persista respiratia urat mirositoare si pot sa apara si alte probleme dentare. Ata dentara trebuie sa faca parte din igiena dentara de rutina.
Puntile dentare permanente sunt pasibile de aparitia inflamatiilor.
In plus, sunt mai scumpe decat protezele dentare partiale mobile.

Podurile dentare conventionale fixe necesita reducerea mai mult a dimensiunii dintelui decat puntea dentara fixa. In cazul diminuarii osului excesiv sau a gingiei, podul dentar nu mai arata natural.

Podul dentar fix nu rezista foarte mult in timp, la fel ca podurile conventionale, care sunt mai trainice. Tesutul gingival din jurul dintilor se micsoreaza si lasa spatiu, ceea ce cauzeaza alte probleme dentare. In unele cazuri, suportul de metal al podului fix poate iesi in evidenta.

Protezele dentare partiale mobile 
au o baza de rasina, dinti artificiali si clipsuri metalice fixate pe un cadru de metal.
Bratul protezei dentare este mai putin stabil si trebuie deseori ajustat. Acesta are tendinta de a se rupe frecvent. Pentru a preveni acest lucru se ingroasa, ceea ce face sa fie mai incomod.
In plus, protezele dentare partiale mobile nu sunt la fel de stabile ca si podul dentar, trebuie mereu ajustate, deoarece cu timpul coboara de la nivelul lor original.

Protezele dentare partiale flexibile-cadru sunt realizate dintr-un material sintetic la fel ca nylonul. Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt foarte flexibile si usor de instalat. Dar cu toate acestea, au nevoie de ajustarea cadrului.

Protezele partiale mobile Nesbit constau intr-un singur dinte, fabricat din clipsuri metalice care se fixeaza in jurul dintilor langa santul gingival. Acest tip de proteza nu este sustinut de niciun dinte. Insa, proteza dentara Nesbit este predispusa pericolului de inghitire accidentara (dar materialul felxibil este sigur pentru tractul digestiv).

Proteza dentara patiala mobila Cusil este la fel ca proteza completa. Are locatia dintilor lipsa si spatiu confortabil care se potriveste cu dintii ramasi. Este mai scumpa ca toate celelate proteze si cere o atentie deosebita igienei dentare.

Toate protezele dentare partiale mobile trebuie eliminate pentru a fi curatate, se pot pierde si deteriora cu timpul. Pentru unii purtatori nu sunt foarte stabile.

Proteza dentara imi poate afecta vorbirea?

Ca orice schimbare majora realizata la nivelul maxilarului, vor exista cateva dificultati minore. Este posibil ca la inceput sa nu puti deschide gura si nici sa pronuntati cuvinte. Dupa ce gura s-a adaptat cu proteza dentara veti putea comunica foarte usor. Cel mai bun mod de a face acest lucru este de a repeta acele cuvinte pana cand le pronuntati usor.

Cum mananc cu proteza dentara?

Consumul alimentelor cu o proteza dentara este la inceput putin mai dificil, dar veti gasi o modalitate care va ajusta destul de repede. Trucul este sa incepeti cu alimente moi si taiate in bucatele. Alimentele trebuie mestecate incet pe ambele parti ale gurii; in acest mod proteza nu se va mai misca.

De ce trebuie sa am grija de proteza dentara?

Ingrijirea zilnica a protezei dentare va spori stima de sine si sentimentul de bunastare. In plus, proteza dentara curata ajuta la mentinerea tesuturilor sanatoase si fara schimbari neplacute. Protezele sunt realizate din materiale de inalta calitate si este foarte important sa le oferiti o ingrijire adecvata

Comments are closed