Oamenii isi pierd dintii tot timpul din diverse motive precum traumele (cand sunt eliminati), cariile, afectiunile gingivale sau varsta inaintata. Indiferent de cauza, dintii lipsa trebuie sa fie inlocuiti, atat din motive functionale cat si estetice.
Cele mai cunoscute solutii pentru lipsa dintilor sunt proteza si puntea fixa, insa cu timpul implantul dentar a devenit cel mai popular element in inlocuirea dintilor, fiind si o solutie pe termen lung. In plus, implantul dentar incetineste pierderea masei osoase si conserva tesutul sanatos al dintelui.
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este un inlocuitor artificial pentru radacina dintelui, fabricat din titan (un metal foarte bine tolerat de masa osoasa). Aceasta tija metalica este ancorata in interiorul osului maxiliarului si are rolul de a sustine unul sau mai multi dinti artificiali. Un alt obiectiv al implantului dentar este de a realiza o legatura stransa intre partea exterioara a implantului si tesutul osos, astfel incat sa poata “fuziona”, creand un suport fix pentru dintii noi.
Prin inlocuirea dintilor lipsa, implanturile ofera mai mult decat un acesoriu estetic, fiind o necesitate de “bun agur” in consumul (tuturor) alimentelor.
Cu toate ca exista un numar foarte mare de posibilitati de reconstructie a dintilor lipsa, niciunul nu s-a dovedit la fel de eficienta ca un implant.
In multe cazuri, implanturile dentare reprezinta doar o alegere logica pentru refacerea tuturor functiilor necesare dintilor si a structurilor de suport.
Persoanele care si-au pierdut dintii sunt constienti atunci cand au tendinta de a zambi sau de a vorbi. In plus, muscaturile neregulate cu dintele lipsa au un efect negativ in obiceiurile alimentare, fapt ce poate duce la probleme de sanatate secundare, cum ar fi malnutritia.
Indiferent de cauza pierderii dintilor, implanturile dentare reprezinta un remediu simplu, cu rezultate dovedite.
Implantul dentar prezinta caracteristici precum: o structura puternica si de lunga durata si imposibil de distins de dintii naturali.
Un implant nu numai ca arata ca un dinte obisnuit, dar poate sa se “comporte” la fel ca si acesta.
De asemenea, implanturile necesita acelasi “tratament” de ingrijire ca si dintii naturali: periajul si folosirea atei dentare, zilnic, precum si controlul regulat la medicul stomatolog
Tipuri de implanturi dentare
Exista numeroase tipuri de implanturi dentare, fiecare dintre ele fiind proiectate in functie de nevoile pacinetilor. Dupa o evaluare completa, medicul stomatolog va recomanda tipurile de implanturi dentare pentru fiecare caz, tinand cont de scopul procedurii si de starea tesuturilor parondontale a fiecarui pacient.
Tipuri de implanturi dentare, dupa amplasare (localizare)
Prima catogorie a implanturilor dentare se baza pe modul in care acesta este amplasat sau ancorat in maxilar. In plus, in functie de starea osului maxilar, implantul dentar se poate realiza in os, pe os si prin osul maxilarului.
Medicul stomatolog va decide ce fel de implant va utiliza. Se va baza pe calitatea osului maxilar si asupra coroanei, a puntei sau a protezei.
Avantajele implantului dentare
Modelul de inlocuire a dintilor pierduti cu implanturi a fost folosit pentru tratarea dintilor lipsa de mai bine de cinci decenii, fiind in continuare considerat o alegere eficienta.
Insa, care sunt avantajele unui implant dentar?
Implantul dentar prezinta numeroase avantaje, precum:
1. Imbunatateste aspectul.
Implantul dentar arata si se simte la fel ca si proprii dinti. Motivul? Acesta se va contopi cu osul maxilarului, permanent.
2. Imbunatateste exprimarea (discursul).
Avand o dantura “saracacioasa”, dintii inca prezenti se pot inclina in gura si cauzeaza o pronuntie nedeslusita si cu balbaieli. Implanturile dentare permit vorbirea fara temeri de pronuntie.
3. Imbunateste confortul.
Deoarece dintii sunt o parte din corp, implaturile dentare elimina disconfortul unei proteze.
4. Consumul usor al alimentelor.
Cu o proteza dentara mestecatul unor alimente poate fi dificila. In timp ce, cu implaturile dentare se permite consumul fructelor sau a legumelor favorite cu incredere si fara durere.
5. Imbunatateste stima de sine.
Implanturile dentare va redau zambetul si va ajuta sa va simtiti bine in pielea dvs.
6. Imbunatateste sanatatea dentara.
Implanturile dentare nu necesita diminuarea altor dinti la fel ca si in cazul puntilor dentare. Datorita faptului ca dintii vecini nu sunt modificati pentru a sustine implantul, mai multi dintre dintii propri sunt pastrati intacti, imbuntatind (pe termen lung) sanatatea dentara. In plus, implanturile dentare permit accesul atei dentare mai usor intre dinti, optimizand igiena dentara.
7. Durabilitatea.
Implanturile dentare sunt foarte durabile si pot tine o perioada indelungata. Cu grija, implanturile dentare persista intreaga viata.
8. Comoditatea.
Proteza dentara este detasabila, pe cand implantul dentar, nu.
Avand implanturi scapati de situatiile jenante de a scoate proteza si de adezivii.
Care este rata de succes a implanturilor dentare?
Rata de succes a implaturilor dentare variaza in functie de locul inserarii, insa, in general implantul are o rata de succes de peste 98%.
Durata indelungata a implantului dentar pana la “adanci batraneti” include sanatatea buna dentara si a gingiilor si o structura osoasa buna
Cat costa un implant dentar
Implanturile dentare pot parea costisitoare, dar pretul final nu include doar implantul ci si consultatia, diverse taxe, grefa osoasa si daca este cazul si costul materialelor.
Pretul implantului dentar variaza chiar si pentru un singur dinte. Acesta poate fi semnificativ atunci cand sunt necesare proceduri aditionale (grefe osoase sau sinus lift). De multe ori, costul unui singur implant dentar poate fi mai mare decat pentru mai multi dinti. De fapt, acesta suma se reduce in cazul efectuari mai multor implanturi, dar si in functie de cativa factori, precum:
a. Matrialul folosit. Implanturile dentare si partea refacuta pot avea un pret real destul de ridicat. Majoritatea companiilor de implant dentar au stabilit cam acelasi pret, deci nu exista variatii de pret.
b. Radiografii.
c. Laborator. Costul de productie a dintelului final (coroana) care este dat de formare si constructie.
d. Starea fizica a pacientului: varsta, igiena dentara, anatomia maxilarului. Acesti factori pot determina daca sunt necesare tratamente sau nu.
e. Expertiza si munca propriu-zisa. Pretul implantului include si timpul petrecut pentru tratarea pacientului.
Toti acesti factori sunt standard in determinarea costului si nu au prea multe variatii, cu exceptia expertizei si a fortei de munca.
De asemenea, pretul depinde si de nivelul chirurgical, tipul, calitatea si marca de implant folosit, plus nivelul serviciilor de ingrijire.
Pretul unui implant poate varia de la tara la tara. De aceea, in ultima perioada foarte multi pacienti aleg “turismul dentar”, avand avantajul unei proceduri mai ieftine intr-o locatie atractiva.
Pacienti sunt avertizati asupra dezavantajelor: incapacitatea de a contacta medicul dupa implant atunci cand ceva nu este in regula, sau oferirea de servicii de ingrijire minime sau deloc, ori prezenta clinicilor neautorizat.
MITURI SI ADEVARURI DESPRE IMPLANTUL DENTAR
Inserarea implantului dentar este cea mai dureroasa procedura stomatologica? MIT!
In timp ce aproximativ 90% din populatie crede ca implantul dentare doare, realitatea este cu totul si cu totul alta. Procedura de inserare a unui implant dentar este mult mai putin dureroasa decat devitalizarea a doi dinti invecinati dintelui lipsa, pentru a crea o punte. In timpul procedurii de insertie a implantului, se poate resimti un anumit disconfort.
De fapt, procedura se executa sub anestezie asa incat este chiar mai putin dureroasa decat o normala extractie dentara.
Similar orcarei interventii chirurgicale, pacientii pot resimti ulterior un anumit disconfort, mai ales in timpul masticatiei. Aceasta senzatie se remediaza insa cu ajutorul analgezicelor, astfel incat durerea si orice alte complicatii pot fi tinute sub control.
Investigatiile RMN nu vor mai putea fi efectuate dupa inserarea unui implant dentar metalic – MIT!
In realitate, aparatele RMN pot interfera cu obiecte feromagnetice, in timp ce implanturile dentare sunt confectionate din metale precum titanul, zirconiul sau tantalul (cazul trabecular metal de la Zimmer), care nu interfereaza cu aparatele RMN.
Implanturile dentare se intretin greu? MIT!
Implanturile dentare reprezinta in cele mai multe cazuri solutia ideala de inlocuire a dintilor lipsa, inlocuind cu succes dintii naturali si fiind la fel de usor de intretinut ca si ceilalti dinti.
Sunt prea tanar sau prea batran pentru implant dentar? MIT!
In realitate, nu se trateaza prin implant dentar pacientii care nu au incheiat perioada de crestere a oaselor maxilare, cum ar fi baietii cu varsat cuprinsa intre 18-19 ani si fetele cu varsta cuprinsa intre 16 – 17 ani. Nu exista o limita superioara, tratamentul prin implant fiind ideal si pentru pacientii inaintati in varsta, purtatori de proteze dentare mobile. Ceea ce este importat este varsta edentatiei, adica de cat timp lipseste dintele de pe arcada. Cu cat se intarzie mai mult inlocuirea dintelui lipsa, cu atat osul care ar putea primi implantul dentar se va atrofia. Dar chiar si in aceste cazuri exista solutii pentru a crea conditiile optime inserarii unui implant (Ex: aditia osoasa).
Implanturile dentare nu sunt confortabile? MIT!
Din contra, implanturile dentare ofera un confort sporit pacientilor si senzatia este similara cu dintii naturali. Cu siguranta, functiile obisnuite precum masticatia, fonatia (vorbitul), estetica (aspectul) sunt indeplinite cu mai mare succes de catre un implant dentar, in comparatie, de exemplu, cu o proteza dentara mobila clasica.
Lucrarea de implantologie dentara nu este bine tolerata de corpul uman? MIT!
In realitate, implantul dentar este foarte bine tolerat de corpul uman, rata de respingere fiind aproape nula. Ca si in cazul altor interventii chirurgicale care presupun transplantarea unui corp strain, exista o posibilitate redusa ca organismul pacientului sa refuze implantul. Acest lucru insa, se poate intampla la mai putin de 1% din pacientii supusi unui astfel de tratament stomatologic. La ora actuala implanturile dentare sunt realizate din materiale biocompatibile (metale – titan, zirconiu, tantal) care sunt foarte bine tolerate de corpul uman, nefiind percepute ca si corpuri straine.
Procedura de insertie a implantului dentar dureaza foarte mult? MIT!
In realitate, operatie de insertie a implantului dentar nu dureaza mai mult de 15-30 de minute. Trebuie, totusi, sa cunoasteti si sa acceptati faptul ca exista o perioada de asteptare, denumita osteointegrare, de circa 3-6 luni, perioada in care celulele osoase se ataseaza de suprafata implantului, osul maxilar si implantul dentar facand un bloc comun. In aceasta perioada, pacientii pot purta coroane temporare, iar asteptarea merita pentru ca in final, vor avea o dantura care arata si se simte natural si cu o durata de viata ridicata.
Implantul dentar nu este mai bun decat o proteza dentara? MIT!
In realitate, implantul dentar este cea mai buna, naturala si durabila solutie existenta pentru inlocuirea dintilor lipsa. Mai mult, implanturile dentare au o durata de viata mult mai ridicata prin comparatie cu alte solutii stomatologice de inlocuire a dintilor lipsa, imbunatatind dictia si reproducand in proportie de circa 95% capacitatea naturala de a musca si a mesteca. Mai multe despre implant dentar versus proteza dentara.
Implanturile dentare sunt foarte scumpe fata de alte solutii stomatologice? MIT!
Beneficiile implanturilor dentare sunt incontestabile, depasind de departe orice alte solutii stomatologice de reconstructie a danturii. Desi implantul dentar reprezinta in cele mai multe cazuri solutia ideala de inlocuire a dintilor lipsa, totusi unii pacienti resping aceasta solutie din considerente financiare. Insa, inainte de a respinge o astfel de solutie, trebuie sa luati in considerare ca la o lucrare protetica obisnuita, pentru un singur dinte lipsa veti plati cu inca doi dinti marginali, care vor deveni “stalpii de sustinere”. Prin urmare, alegand tratamentul prin implant dentar, veti salva doi dinti integri.
Implantul dentar tine putin? MIT!
Conceptul de “garantie pe viata” este un concept frecvent intalnit in economia capitalista, asa incat acesta este utilizat uneori chiar si pentru implanturile dentare. In anumite tari “garantia pe viata” este reglementata prin lege la o valoare fixa (Ex: in Austria aceasta garantie este de 15 ani). Statisticile au aratat pana acum faptul ca dupa aproximatix 10 ani procentul de retentie a implanturilor dentare este in jur de 95%, acesta scazand ulterior la valori mai mici. Garantia poate fi oferita pentru implantul in sine si numai in cazul defectelor de fabricatie.